Για τη συνεδρίαση του ΔΣ σχετικά με το ΠΙΙΕΤ

Παρασκευή, 20 Ιούλη 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 17 Ιούλη, έλαβε χώρα η 22η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, όπου μοναδικό θέμα ήταν η ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο Π.Ι.Ι.Ε.Τ. Η αναλυτική παρουσίαση του ιστορικού της υπόθεσης από τους αξιότιμους κυρίους Αλιβιζάτο Νικό και Αλαβάνο Γιάννη ήταν κατατοπιστικότατη και χρήσιμη.

Η πλειοψηφία ζήτησε επανειλημμένα συντονισμένη στάση όλων των εκλεκτόρων στις εκλογές της 22ας Ιούλη. Ο κ. Κροντηράς υποστήριζε πως κάτι τέτοιο έπρεπε να είχε ήδη γίνει προσπαθώντας να το αποφύγει. Όταν όμως κάποια στιγμή ζήτησε την πρόταση του προεδρείου για τους κατάλληλους επιτρόπους που πρέπει να εκλεχτούν, υπήρξε μία διστακτικότητα. Προφανώς αν υπήρχε συγκεκριμένη πρόταση από την πλειοψηφία, τα αποτελέσματα των εκλογών θα έδειχναν και τις δικές της “διαρροές”. Σημειωτέον, ο μοναδικός που έκανε λόγο για τις “διαρροές” αυτές ήταν ο δημοτικός σύμβουλος του “Κοινού Τηνίων”. Πάντως, η απουσία του κ. Κωνσταντίνου Βιδάλη σχολιάστηκε από πολλούς.

Τελικά, η πρόταση του προεδρείου προς ψήφιση όπως διατυπώθηκε από τον κ. Κορνάρο ήταν να μην ψηφιστούν καθόλου οι τέσσερις υποψήφιοι επίτροποι που συνυπέγραψαν με τον Δεσπότη την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δηλαδή οι κύριοι Πολατσίδης, Καλογήρου, Διαμαντάκης και Μέγκουλας. Η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης “Τολμάμε μαζί” και τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου του Φαλατάδου κ. Κουμαριανό να ψηφίζουν παρών ενώ όλοι οι υπόλοιποι ψήφισαν υπέρ της πρότασης.

Στα θετικά της συνεδρίασης, εκτός φυσικά από την αναλυτική ενημέρωση, συγκαταλέγουμε την αρκετά μεγάλη προσέλευση του κόσμου, την συμμετοχή πολλών από τους παρευρισκόμενους στην συζήτηση, την τοποθέτηση του κ. Αρμάου ο οποίος ξεκαθάρισε πως οι καθολικοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν εκπροσωπούν μόνο τους καθολικούς αλλά όλους τους Τηνιακούς και συνεπώς πρέπει να έχουν λόγο στις υποθέσεις του Π.Ι.Ι.Ε.Τ.

Μάθαμε επίσης από τον κ. Σημαντήρη ότι είχε γίνει και παλαιότερα προσπάθεια διεύρυνσης του σώματος των εκλεκτόρων από την τότε διοικούσα επιτροπή στην οποία και συμμετείχε. Δυστυχώς επικράτησε η πλευρά του δεσπότη για έναν ψήφο και η πρόταση δεν πέρασε.

Η συνολική τοποθέτηση του συμβούλου του “Κοινού Τηνίων” είχε ως εξής:

“Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω δύο πράγματα. Πρώτον παρατηρούμε ότι η αποψινή συνεδρίαση μεταδίδεται ζωντανά στο διαδίκτυο. Σας συγχαίρουμε για αυτό και ζητάμε να συνεχιστεί και σε όλες τις υπόλοιπες συνεδριάσεις. Δεύτερον χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βλέπουμε τόσο κόσμο να παρακολουθεί την συνεδρίαση. Ελπίζουμε να συνεχίσει να έρχεται και στα υπόλοιπα δημοτικά συμβούλια καθώς το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. δεν αποτελεί το μοναδικό θέμα που πρέπει να μας απασχολεί, έχουμε πολλά ακόμη προβλήματα.

Μας καλέσατε σήμερα να μας ενημερώσετε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Π.Ι.Ι.Ε.Τ. μετά την προκήρυξη των εκλογών. Έχουμε πολλές φορές πει ότι η όλη ιστορία δεν είναι παρά ένας πόλεμος δύο στρατοπέδων για την εκμετάλλευση της ιερής επιχείρησης. Με την επαναφορά του νόμου, το στρατόπεδο της εκκλησίας είχε μια ήττα όμως όπως αναμενόταν η πλευρά αυτή δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια προσπαθώντας να μην χάσει τις υπερεξουσίες της.

Οι ακόλουθοι του μητροπολίτη συσπειρώνονται και πιστά συνηγορούν στις κινήσεις του ενώ στο απέναντι στρατόπεδο υπάρχουν διαρροές και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Οι σχέσεις δήμου – μητρόπολης μάλλον έχουν αναθερμανθεί καθώς είδαμε πρόσφατα μια δημοτική εκδήλωση στο προαύλιο του ναού ταυτόχρονα όμως δελτία τύπου κατακλύζουν τα τοπικά blogs δημοσιοποιώντας την αντίθεση μεταξύ των στρατοπέδων.

Από όλες αυτές τις διαμάχες ο κόσμος στην Τήνο δεν έχει να κερδίσει τίποτε παραπάνω από ότι είχε τα τελευταία χρόνια συνηθίσει, δηλαδή κομματική διαπλοκή, εκκλησιαστική διαπλοκή και πάλι κομματική διαπλοκή. Αυτό φάνηκε και από τον τρόπο που διεξήχθη ο “αγώνας” για την επαναφορά του νόμου ο οποίος περιορίστηκε σε κομματικά και βουλευτικά γραφεία. Για αυτό τον λόγο ακόμη κι αν είχαμε το δικαίωμα της συμμετοχής στις νέες εκλογές δεν θα κάναμε χρήση του.

Δυστυχώς από την υποδοχή του κόσμου στον “σωτήρα” Τσίπρα φαίνεται ότι είναι η ίδια η κοινωνία που αναζητά αυτή την οδό της ανάθεσης των προβλημάτων. Εμείς όμως σαν “Κοινό Τηνίων” δεν θα σταματήσουμε να αντιπροτείνουμε τον δρόμο της συμμετοχής τον οποίον θεωρούμε και τον μοναδικό που μπορεί να οδηγήσει στο πραγματικό συνολικό κοινωνικό συμφέρον για την Τήνο.

Τελειώνοντας επαναλαμβάνουμε όσα είχαμε πει από τον Μάρτη που επανήλθε ο νόμος. Αίτημά μας παραμένει η πραγματικά λαϊκή διοίκηση του ιδρύματος. Ζητάμε κατάργηση της ex officio θέσης του προέδρου για τον μητροπολίτη, κατάργηση του συστήματος των εκλεκτόρων, εκλογές από λαϊκή βάση χωρίς κανενός είδους διακρίσεις και τέλος δημοσιότητα και διαφάνεια στα οικονομικά και στις αποφάσεις.

Δεν θέλουμε το ίδρυμα τσιφλίκι κανενός φορέα εξουσίας. Θέλουμε να ανήκει στον λαό και να συνδράμει στην ευημερία του.”



Share on Google Plus

0 Σχόλια: