Επιλέγουμε την αποχή

Παρασκευή, 8 Δεκέμβρη 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πριν τρία μόλις χρόνια, η αλλαγή του νόμου που διέπει την λειτουργία του ιδρύματος, ξεσήκωσε την αντίδραση του κόσμου της Τήνου. Συνελεύσεις και κινήσεις διαμαρτυρίας με πρωτοφανή συμμετοχή για το νησί έδειχναν ότι οι τηνιακοί είχαν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους.

Ο αγώνας όμως πατροναρίστηκε και κατευθύνθηκε σε μονοπάτια που οδήγησαν στην εγκατάλειψή του. Η αντίδραση πέρασε σταδιακά από τις αίθουσες συνελεύσεων και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις (αρκετά σπάνιες) συναντήσεις επιτροπών, στις συζητήσεις συμβουλίων και στις δικαστικές αίθουσες. Από υπόθεση των τηνιακών μετατράπηκε σε υπόθεση αιρετών, νομικών και δικαστών.

Σήμερα βλέπουμε ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στις τότε αντιδράσεις να συμμετέχουν στο κυνήγι ψήφων για τις νέες εκλογές. Εκείνους που έβγαζαν λόγους για τον νέο νόμο που προσβάλει την διαθήκη των κτητόρων και τον λαό της Τήνου, να τον αποδέχονται τώρα στην πράξη συμμετέχοντας στο παιχνίδι των εκλογών. Όσους υποσχόταν ανυποχώρητο αγώνα να δέχονται πια τους όρους εκείνου που τον αποκαλούν δεσπότη, δεχόμενοι ότι δεσπόζει.

Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση “Κοινό Τηνίων”, προσεγγίστηκε τις τελευταίες ημέρες με στόχο την συμμετοχή της σε αυτήν την αθλιότητα. Η απάντηση δεν θα μπορούσε παρά να είναι αρνητική διότι



  • Οι εκλογές αυτές μόνο κατ' ευφημισμόν μπορούν να λέγονται έτσι. Τριάντα τρεις εκλέκτορες εκλέγουν δεκατέσσερα μέλη! Είκοσι τέσσερις εκλέκτορες εκπροσωπούν δέκα χιλιάδες ψηφοφόρους ενώ εφτά εκπροσωπούν διακόσιους! Οι εκλέκτορες δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι όμως ο ex officio πρόεδρος του ιδρύματος είναι και εκλέκτορας! Εκλέκτορες είναι μόνο οι χριστιανοί ορθόδοξοι αιρετοί στον Δήμο, αποκλείοντας έτσι μεγάλο αριθμό αιρετών και μαζί, τους ψηφοφόρους τους. Οι τελευταίες εκλογές είχαν τέτοια αποχή που έφτασαν να εκλέγονται άτομα με μηδέν ψήφους κι όμως δεν ακυρώθηκαν ποτέ, και ο κατάλογος των αντιδημοκρατικών χαρακτηριστικών συνεχίζεται.

  • Η συμμετοχή του “Κοινού Τηνίων” στις τότε αντιδράσεις έγινε εξ' αιτίας του λαϊκού χαρακτήρα που αυτές έλαβαν. Οι μετέπειτα και τώρα “αγώνες εκ των έσω” και “από τα πάνω” όχι μόνο είναι ξένοι προς τις αρχές μας αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν έχουν καμία προοπτική.
  • Θεωρούμε υπεύθυνους για την απογοήτευση και την παραίτηση του κόσμου από τον αγώνα, πολλούς από αυτούς που τώρα “στήνουν” τις εκλογές. Δεν συμπράττουμε σε καμία περίπτωση με τους καθοδηγητές της απογοήτευσης αυτής.
  • Το προεκλογικό παιχνίδι που παίζεται σήμερα είναι το ίδιο και απαράλλαχτο με εκείνο που παιζόταν τόσα χρόνια. Κομματικές παρατάξεις, ημέτεροι και φίλοι, διαπραγματεύσεις και ανταλλαγές που οδήγησαν στην τωρινή κατάσταση ξανάρχονται στο προσκήνιο.
  • Θέλουμε να θυμήσουμε και πάλι στους τηνιακούς πως, ότι δεν καταφέρνουν οι επιτροπές, οι νομικοί και τα συμβούλια μπορούν να το καταφέρουν εκείνοι αν οργανωθούν.

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου θα απέχουμε από αυτήν την προσβλητική για τις δημοκρατικές αρχές μας εκλογική διαδικασία. Τέτοιες αντιδημοκρατικές διαδικασίες, δεν γίνονται ποτέ για το δημόσιο συμφέρον.
Share on Google Plus

0 Σχόλια: