Μεταβατική διαχείριση σκουπιδιών. Ούτε μεταβατική είναι ούτε λύση.

Κυριακή, 23 Ιούλη 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Παρασκευή 21 Ιούλη 2017, στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε επειγόντως το θέμα της “μεταβατικής” διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων της Τήνου. Η πρόταση της πλειοψηφίας ήταν να χρηματοδοτηθούμε με σχεδόν 2.000.000€ από κρατικά χρήματα προκειμένου να πληρώσουμε έναν ιδιώτη εργολάβο να αναλάβει την διαχείριση των απορριμμάτων για τρία χρόνια. Μιλάμε για παραπάνω από 600.000€ το χρόνο δηλαδή περισσότερα από 50.000€ το μήνα ή 1700€ κάθε μέρα.

Αυτά τα χρήματα θα πληρώσουμε σε κάποιον εργολάβο για να αγοράσει τα μηχανήματα που θα χρειαστεί (τα οποία θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία του), να πάρει τις κατάλληλες αδειοδοτήσεις, και να ξεκινήσει να χωρίζει τα ανακυκλώσιμα και τα οργανικά απορρίμματα από τα σύμμεικτα που θα του πηγαίνουμε στο Κοσίνι καθώς εκεί θα εγκατασταθεί κι εκείνος. Τα ανακυκλώσιμα και τα οργανικά αυτά θα τα εκμεταλλεύεται ο ίδιος αποκομίζοντας ακόμη περισσότερα κέρδη.

Αυτά βέβαια τα σύμμεικτα απορρίμματα, έχουμε ψηφίσει εδώ και καιρό ότι δεν θα είναι σύμμεικτα! Έχουμε ψηφίσει σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπει πράσινα σημεία, κάδους ανακύκλωσης, διαλογή στην πηγή και εκμετάλλευση των ανακυκλώσιμων με τα κέρδη να πηγαίνουν στον Δήμο. Για την υλοποίηση αυτών φυσικά ήδη υπάρχει το αυτοκίνητο, οι κάδοι κλπ. όμως απλά... δεν τα υλοποιούμε.

Προτιμούμε να συνεχίζουμε να πηγαίνουμε τα σκουπίδια μας σύμμεικτα στον δεματοποιητή με αποτέλεσμα να χουμε δημιουργήσει ένα “χωριό” από δέματα, να μην χωράνε πια στον χώρο, να μην προλαβαίνει το μηχάνημα να δέσει όλα τα σκουπίδια, να αδειάζουμε χύμα σκουπίδια χωρίς καθόλου δέσιμο, να τα παίρνει ο αέρας και να τα σκορπάει στα γύρω χωράφια, να καταλήγουν στο ρέμα και τελικά στην θάλασσα.

Και ξαφνικά βρίσκουμε λύση σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο περιβάλλοντος και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτε ανακύκλωση χρειαζόμαστε, ούτε πράσινα σημεία, ούτε κάδους ούτε τίποτα. Όλα τα αναλαμβάνει ο ιδιώτης και ως δια μαγείας θα μειώσει τον όγκο των δεμάτων στο 30%! Πως; Θα ανοίξει τα παλιά δέματα και θα βγάλει μέσα από τα σκουπίδια που εδώ και 4 χρόνια έχουν γίνει μια ενιαία μάζα καθώς είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες χειμώνα καλοκαίρι, όλα τα ανακυκλώσιμα ή μάλλον όχι όλα, όλα εκτός του χαρτιού. Τα ανακυκλώσιμα που όταν τα πηγαίνουμε στους κάδους ανακύκλωσης ή στην Κοιν.Σ.Επ. πρέπει να είναι πεντακάθαρα αλλιώς δημιουργούνται προβλήματα, τώρα θα τα βρουν και θα τα βγάλουν από ένα μείγμα σύμμεικτων που έχει μείνει έξω για χρόνια.

Η “μεταβατική” αυτή λύση εκτός ότι θα κοστίσει ένα σκασμό λεφτά τα οποία θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε κάποιον άλλον τομέα είτε ακόμη για την άμεση εκκίνηση της ανακύκλωσης από τον Δήμο, δεν πρόκειται να αποφέρει και αποτελέσματα. Στην ουσία, ούτε “μεταβατική” είναι, ούτε λύση.

Πρώτον, σε τρία χρόνια είναι μάλλον απίθανο να έχει κατασκευαστεί ο ΧΥΤΥ οπότε “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”. Δεύτερον, η υποτιθέμενη λύση έρχεται σε αντίθεση με όσα επιβάλλονται και επιπλέον έχουν ήδη ψηφιστεί για ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Τρίτον, έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με την κοινή λογική, είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να ξεχωριστεί ένα ποσοστό 70% ανακυκλώσιμων από τα ήδη υπάρχοντα δέματα.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι Δήμος, Υπουργείο και Ε.Ε. προωθούν την λύση της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων και στην συγκεκριμένη περίπτωση μιας ιδιωτικοποίησης η οποία επιπλέον δεν θα έχει και αποτέλεσμα.

Για τους λόγους αυτούς, ψηφίσαμε αρνητικά στην εισήγηση του Προέδρου του Δ.Σ. και είμαστε οι μόνοι καθώς και η παράταξη του κ. Κροντηρά συναίνεσε σε αυτή την κοροϊδία.

Share on Google Plus

0 Σχόλια: