Τοπική Συνέλευση στα Δυό Χωριά

Δευτέρα 10 Οκτώβρη, 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Κοινό Τηνίων” τηρώντας την υπόσχεση που έχει δώσει να επισκέπτεται τα χωριά και να κάνει τοπικές λαϊκές συνελέυσεις βρέθηκε την Κυριακή 9 Οκτώβρη 2016 στα Δύο Χωριά.

Στην συνέλευση συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1. Καθαριότητα του χωριού

Η πλατεία του χωριού και οι δρόμοι είναι γεμάτοι φύλλα κλπ. και δεν καθαρίζονται. Ρωτήθηκε αν υπάρχουν οδοκαθαριστές του Δήμου που μπορούν να πηγαίνουν στα χωριά κάθε τόσο. Στην συνέχεια της συζήτησης επισημάνθηκε ότι παλαιότερα που το χωριό είχε περισσότερους και νεότερους κατοίκους, ο καθένας καθάριζε την πόρτα του και το πρόβλημα δεν υπήρχε. Έτσι η συζήτηση πέρασε και στο επόμενο βασικότερο πρόβλημα.

2. Ερήμωση

Αναζητήθηκαν οι λόγοι που δεν υπάρχει πια ζωή στο χωριό τον χειμώνα. Στην συνέλευση βρέθηκαν δύο νέοι άνθρωποι που πλέον κατοικούν στα Δύο Χωριά οι οποίοι ανέλυσαν τους λόγους για τους οποίους διάλεξαν να ζήσουν σε χωριό όπως η άμεση επαφή με τη φύση, η ηρεμία και η οικειότητα που ένιωσαν αμέσως με τους συγχωριανούς.

3. Αντιπλημμυρικά έργα στον δρόμο πάνω από το χωριό

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη βροχή είναι μεγάλα καθώς το νερό φέρνει μπάζα μέσα στο χωριό και χρειάζεται να γίνουν έργα τα οποία θα κατευθύνουν και θα μοιράσουν την ροή του νερού.

4. Σκουπίδια στο χωριό (κυρίως ογκώδη)

Τα ογκώδη σκουπίδια αποτελούν πρόβλημα καθώς μένουν παρατημένα και δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ κατοίκων και Δήμου ώστε να πετιούνται και να μαζεύονται συντονισμένα.

5. Σκουπίδια στην Τήνο (Δεματοποιητής - Ανακύκλωση)

Συζητήθηκε το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμάτων στην Τήνο. Έγινε κατανοητό ότι η εκτός ελέγχου κατάσταση στον δεματοποιητή δεν αποτελεί μόνο τοπικό πρόβλημα του Αγαπιού αλλά αφορά όλα τα χωριά και όλη την Τήνο. Επισημάνθηκε η ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του ΧΥΤΥ αλλά και η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή σε όλο το νησί, κάτι που στον Πύργο δούλεψε περίφημα. Επίσης συζητήθηκε η ανάγκη να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο που επιλέγονται, διαχειρίζονται και υλοποιούνται τα έργα.

6. Αποχέτευση – Νερό

Ειπώθηκε ότι ο παλιός βιολογικός δεν δούλεψε ποτέ παρά μόνο την μέρα των εγκαινίων του και καταρρέει, έτσι οι κάτοικοι «περιμένουν» τον βιολογικό της Χώρας για να συνδεθούν όπως τους έχουν πει. Ακόμα τέθηκε η άποψη ότι πρέπει να μελετηθεί και η αποχέτευση μέσα στο χωριό, έργο της δεκαετίας του 70 που έγινε τμηματικά και έχει προβλήματα. Σχετικά με το νερό οι κάτοικοι έχουν πληροφορηθεί ότι δεν είναι καλό γιατί πέφτουν μέσα αποχετεύσεις. Έτσι το συνέδεσαν και με το πρόβλημα της αποχέτευσης. Είπαν ακόμη ότι το δίκτυο ύδρευσης της Λυχναυτιάς δεν έγινε με μελέτη αλλά συνέδεε ο καθένας όπου ήθελε και ότι οι κεντρικοί αγωγοί του είναι από αμιαντοσωλήνες που πρέπει να αντικατασταθούν.

7. Αδέσποτα Ζώα

Και στα Δυο Χωριά τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα μπαίνουν ακόμη και στις αυλές των σπιτιών με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι κάτοικοι να τα διώχνουν ακόμη και μέσα στη νύχτα. Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν σε γενικές γραμμές για την νομοθεσία αλλά και για την σχετική επιστολή του κ. Παντελή Αρμάου στα τοπικά συμβούλια.

Όπως πάντα, δεσμευτήκαμε ότι τα προβλήματα των κατοίκων θα μεταφερθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Share on Google Plus

0 Σχόλια: