Ένας χρόνος “Κοινό Τηνίων” στο δημοτικό συμβούλιο




Ένας χρόνος “Κοινό Τηνίων” στο δημοτικό συμβούλιο


Ένας χρόνος (και κάτι) συμμετοχής στο Δημοτικό Συμβούλιο και η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση “Κοινό Τηνίων” παρουσιάζει ένα συνοπτικό απολογισμό για τον τρόπο λειτουργίας της, την συμμετοχή στο δήμο και τις δράσεις της στην κοινωνία της Τήνου.

Από την αρχή, η σύσταση και η οργάνωση του “Κοινού Τηνίων”, βασίστηκε στην συμμετοχή και στην ισότητα. Το προεκλογικό πρόγραμμα διαμορφώθηκε συλλογικά και παρουσιάστηκε ανοικτά στο διαδίκτυο και σε ανοικτές συναντήσεις στην Χώρα και στα χωριά ενώ το ψηφοδέλτιο της κίνησης ουσιαστικά δεν είχε επικεφαλής.

Με τον ίδιο συμμετοχικό τρόπο λειτουργούμε και μετεκλογικά, με τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις των μελών όπου λαμβάνονται συλλογικές αποφάσεις και με ανοικτές συναντήσεις - λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά και τώρα στη Χώρα. Από τις συναντήσεις αυτές συνδιαμορφώνουμε και τις απόψεις που καταθέτουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εδώ να επισημάνουμε ότι δεν καταφέραμε να επισκεφτούμε όλα τα χωρία της Τήνου και να ενεργοποιήσουμε περισσότερο κόσμο στα “κοινά” του νησιού. Οι δημότες του δήμου Τήνου με τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του '14 έβαλαν το “Κοινό Τηνίων” με ένα δημοτικό σύμβουλο στο δήμο, στην θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Πρώτη δημοτική σύμβουλος (γιατί υπάρχει εναλλαγή δημοτικών συμβούλων ανά είκοσι μήνες) εξελέγη η κυρία Μαρούλα Αλβέρτη.

Κατά την πρώτη ειδική συνεδρίαση του οργάνου ορίστηκε, όπως ο νόμος ορίζει, γραμματέας του Δημοτικό Συμβούλιο. Σε εκείνη την συνεδρίαση δεν ψηφίσαμε την επιλογή της πλειοψηφίας για το πρόσωπο του προέδρου του Δημοτικό Συμβούλιο. Στις επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, η παράταξή μας, πρότεινε μέλη και φίλους της κίνησης, πολίτες της Τήνου, στις επιτροπές και στα νομικά πρόσωπα του δήμου, όπως η ενιαία σχολική επιτροπή, η επιτροπή παιδείας, το Δημοτικό πρόσωπο του δήμου, η κοινωφελής επιτροπή υπηρεσιών.

Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε, συμμετείχαμε σε όλες τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου – πλην μιας - με την δημοτική μας Σύμβουλο, στις συνεδριάσεις των οργάνων (επιτροπών και διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων) με τους επιλεγέντες πολίτες - μέλη της δημοτικής μας παράταξης, στις περισσότερες συνεδριάσεις των τριμελών συμβουλίων των τοπικών και της δημοτικής κοινότητας, στις συνεδριάσεις  του Ν.Π.Δ.Δ. «Πολιτιστικό κέντρο Πανόρμου Τήνου, Γιαννούλης Χαλεπάς», με μέλη της κίνησης μας.

Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στις συνελεύσεις για την υπόγεια και εξωθεσμική παρέμβαση που διενεργήθηκε σε βάρος του ΠΙΙΕΤ και κατ’ επέκταση της Τήνου με την ψήφιση, εν κρυπτώ, του νόμου 4301/14, θέμα που πρώτο το Κοινό Τηνίων έφερε στη συνεδρίαση της 5ης Οκτώβρη. Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για την αλλαγή του με την συμμετοχή και της κυρίας Αλβέρτη στην συντονιστική επιτροπή αγώνα.

Συμμετείχαμε στις γενικές συνελεύσεις που οργάνωσαν τα τοπικά συμβούλια στο Αγάπη για την διαβούλευση σχετικά με την χωροθέτηση του νέου ΧΥΤΥ στην θέση «Κοσσίνι» της περιφέρειας του Αγαπιού, όπου με εμπεριστατωμένη τοποθέτηση, αποδείξαμε τα πολλά σφάλματα της μελέτης, και στην Καρδιανή, για την γνωμοδότηση εγκατάστασης στο εκεί λατομικό χώρο.

Φέραμε προ ημερησίας, στο δημοτικό συμβούλιο, τα προβλήματα και τις ανησυχίες του κόσμου από τις συνελεύσεις που προκαλούσαμε στα χωριά, δυο φορές, το κλείσιμο του σφαγείου, την αλλαγή του νόμου 4301/14, τα προβλήματα στο κέντρο υγείας Τήνου, τα προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, επανειλημμένως το θέμα της ανακύκλωσης, τις αποχετεύσεις, την πλατεία στον όρμο στα Υστέρνια, τις παιδικές χαρές, τα προβλήματα ύδρευσης με το νερό της χώρας που μύριζε, την υδροδότηση του Tριποτάμου κ.α.

Ζητήσαμε να πάρει ο δήμος απόφαση να υπογράψει υπόμνημα ενάντια στην εγκατάσταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, μαζί με άλλους φορείς και οργανώσεις, να υιοθετήσει ένα αντιφασιστικό ψήφισμα που καταθέσαμε μετά την επίσκεψη βουλευτών της χρυσής αυγής το δεκαπενταύγουστο, ενώ υπερψηφίσαμε τη διαμαρτυρία για την απαράδεκτη τοποθέτηση της ΔΙΣ στην συμμετοχή των Καθολικών στις διαμαρτυρίες για το ΠΙΙΕΤ.

Ακόμα στηρίξαμε το προσωπικό (εκπαιδευτικό και βοηθητικό) του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού στις ανυπόστατες κατηγορίες που τους αποδόθηκαν.

Φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και καταγγείλαμε, την καταστροφή και καταπάτηση στο Λαγκάδι της Βακέτας, την καταστροφή μονοπατιού από ιδιώτη κάτω από τον Κρόκο, δραστηριοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες. Καταγγείλαμε την αυθαίρετη τοποθέτηση καλωδίου σε πίνακα του δήμου από ιδιώτη στην Καρδιανή.

Συμμετείχαμε στη διεθνή μέρα “λευκού μπαστουνιού” που διοργάνωσε ο σύλλογος ΑΜΕΑ και διοργανώσαμε συνάντηση, για ανταλλαγή απόψεων, με τους υπαλλήλους του δήμου.

Δεν διστάσαμε να συνεργαστούμε όπου χρειάστηκε με την πλειοψηφία, να υπερψηφίσουμε ότι ήταν για το καλό του νησιού, των κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά και να συγκρουστούμε όπου έπρεπε τόσο με την πλειοψηφία όσο και με την αντιπολίτευση, για τα κακώς κείμενα του δήμου όπου εμπεριστατωμένα και αποδεδειγμένα καταθέταμε την άποψή μας χωρίς να υπολογίζουμε πολιτικό κόστος.

Για το δεύτερο χρόνο στο δημοτικό συμβούλιο, ζητάμε από τους πολίτες της Τήνου να μην μας αφήσουν σε “χλωρό κλαρί”. Να μας πούνε την άποψή τους για την πρώτη χρονιά, να μας ζητήσουν και να μας προτείνουν πράγματα και πάνω από όλα ζητάμε την συμμετοχή τους.

Λεπτομερέστερα τις δράσεις μας μπορείτε να τις δείτε στο blog μας www.koino-tinion.blogspot.gr και στην σελίδα μας στο facebook: www.facebook.com/koino.tinion/ ενώ μπορείτε να μας στείλετε e-mail στην διεύθυνση: koino.tinion@gmail.com

Share on Google Plus

0 Σχόλια: