Συνάντηση στον Σκαλάδο - Κυριακή 18 Οκτώβρη 2015





Κυριακή 18 Οκτώβρη 2015



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Την Κυριακή 18 Οκτώβρη το απόγευμα, η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Κοινό Τηνίων” συνομίλησε με τους λίγους κατοίκους του Σκαλάδου που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της, στο καφενείο του χωριού. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

1. Σφαγείο
Το πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των μικρών κτηνοτρόφων από το σφαγείο ειδικά τις περιόδους αυξημένης ζήτησης απασχόλησε τους κατοίκους οι οποίοι εξέφρασαν παράπονα. Η πρόταση μας ήταν να παρευρεθούν αυτοπροσώπως και συλλογικά στην επόμενη δημόσια συνεδρίαση της δημοτικής επιχείρησης σφαγείου – ελαιοτριβείου. 

2. Αγροτικοί δρόμοι
Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στα χωράφια τους λόγω έλλειψης αγροτικών δρόμων. Μετά από σύμφωνη γνώμη όλων ότι δεν αποτελεί λύση η αυτόνομη διάνοιξη καινούριων δρόμων χωρίς σχεδιασμό και συλλογικές αποφάσεις προτάθηκε η εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου για τα χωράφια των Σκαλαδιανών ώστε να εξυπηρετούνται οι περισσότεροι με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στο χειροποίητο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι πεζούλες και οπωσδήποτε χωρίς ζημιές στα μονοπάτια. 

3. Βελανιδιές
Οι κάτοικοι υποστήριξαν πως οι πολλές βελανιδιές που ευδοκιμούν στην περιοχή εμποδίζουν τις καλλιέργειες και ο αριθμός τους χρήζει ελάττωσης. Ξεκαθαρίσαμε αμέσως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απλά παράνομο αλλά είναι και αντίθετο με τις αρχές μας. Είναι έγκλημα να μειώνεται επιπλέον ο ήδη μικρός αριθμός δέντρων στο νησί.

4. Αποχέτευση
Αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει καμία επεξεργασία στα λύματα του χωριού τα οποία καταλήγουν στο λαγκάδι. 

5. Τηλεοπτική αναμετάδοση Δημοτικών Συμβουλίων
Όπως και στα υπόλοιπα χωριά που έχουμε βρεθεί, συζητήθηκε και στον Σκαλάδο ότι πλέον είναι αδύνατη η παρακολούθηση των Δημοτικών Συμβουλίων αφού το τοπικό κανάλι δεν εκπέμπει ψηφιακά. Αναφέρθηκε η λύση της προβολής των συνεδριάσεων στο Αιγαίο TV. 

6. Διαχείριση απορριμάτων
Συζητήθηκε και στον Σκαλάδο το θέμα του ΧΥΤΥ, του δεματοποιητή, της ανακύκλωσης και της συνολικής διαχείρισης των απορριμάτων στο νησί. Όλοι συμφωνούμε ότι η κατάσταση στο νησί έχει φτάσει στο απροχώρητο και ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί μια μόνιμη και ολοκληρωμένη λύση. 

7. Ανολοκλήρωτο έργο διάνοιξης στο χωριό
Οι κάτοικοι ζήτησαν να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο στον δρόμο που καταλήγει στον Άγιο Ιωάννη καθώς αν παραμείνει ως έχει με τις πρώτες δυνατές βροχές θα κινδυνεύσουν τα σπίτια που βρίσκονται από κάτω να πλημμυρίσουν. Σύμφωνα με τους κατοίκους το κόστος ολοκλήρωσης του έργου είναι ελάχιστο.


Το “Κοινό Τηνίων” θα συνεχίσει τις επισκέψεις στα χωριά και στην Χώρα με στόχο την οργάνωση τοπικών συνελεύσεων και καλεί όλους τους κατοίκους να συμμετέχουν σε αυτές.

Share on Google Plus

0 Σχόλια: