Μετά τον χιονιά...


Έπειτα από πολλές δύσκολες ώρες που περάσαμε στο νησί, μπαίνοντας σταδιακά στους κανονικούς μας ρυθμούς, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν εποικοδομητικά τα γεγονότα και οι πράξεις ώστε στο μέλλον να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα αντίστοιχες καταστάσεις.



Οι υπάλληλοι του Δήμου και όσοι συνεργάστηκαν μαζί τους, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν. Παρόλα αυτά υπήρξε καθυστέρηση που κατά τη γνώμη μας οφειλόταν στην έλλειψη προετοιμασίας, συντονισμού και ανάλογης εμπειρίας.

Ακραία καιρικά φαινόμενα σαν αυτά που ζήσαμε, είναι πραγματικά ασυνήθιστα για τον νησί μας, ως εκ τούτου δυστυχώς, δεν υπήρχε έτοιμο ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας από το αρμόδιο τοπικό όργανο. Η ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου, όπως προβλέπει και ο νόμος, θα είχε ως αποτέλεσμα τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών, την ταχύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων,την μικρότερη ταλαιπωρία και την μικρότερη έκθεση των συμπολιτών μας σε κίνδυνο.

Εμείς, ως Δημοτική παράταξη, ζητάμε συγγνώμη από όλον αυτό τον κόσμο που σε ορισμένους οικισμούς αναγκάστηκε σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και για 3-4 μέρες να παλέψει με το κρύο, χωρίς ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο και ανοιχτό αυτοκινητόδρομο.

Πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι:
  1. Όπως πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων, με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο το έτος 2011 δημιουργήθηκε ένα σχέδιο δράσης για τις περιπτώσεις πλημμυρών, πυρκαγιών και χιονοπτώσεων το οποίο επικαιροποιήθηκε και το έτος 2012 και έκτοτε υπάρχει στο αρχείο του Δήμου.

  2. Η επιτροπή Πολιτικής Προστασίας, ενώ πρέπει να συγκαλείται τουλάχιστον μια ή δύο φορές το χρόνο τακτικά για να είναι προετοιμασμένος ο Δήμος για τέτοιες έκτακτες καταστάσεις καθώς και να λειτουργεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης, συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 8 -1-2015 το μεσημέρι, ενώ τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν από τις 6-1-2015 και βρίσκονταν σε εξέλιξη.
Δεσμευόμαστε να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να λειτουργήσει το γραφείο πολιτικής προστασίας, ώστε να είναι ο Δήμος μας προετοιμασμένος για να μην ξαναζήσουμε ανάλογα φαινόμενα.

Είναι απαράδεκτο η πολιτική προστασία ολόκληρου του νησιού να επαφίεται στην αυταπάρνηση του προσωπικού της ΔΕΔΔΗΕ, των υπαλλήλων του Δήμου και των όποιων χειριστών μηχανημάτων, στις πρωτοβουλίες των πολιτών, στην προσωπική ανάμειξη του Δημάρχου και στην αλλαγή του καιρού σε νοτιά. Ο Δήμος θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένος κατάλληλα έχοντας μοιράσει αρμοδιότητες στο πολιτικό του προσωπικό ώστε να μην στηρίζεται ο συντονισμός της προσπάθειας σε ένα και μόνο άτομο

Συμπερασματικά, από εδώ και στο εξής, το συντονιστικό τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας πρέπει να συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές ανά έτος, όπως ο νόμος ορίζει και να συντάσσει συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης και αποκατάστασης καταστροφών παρά την σπανιότητα των φαινομένων που τις προκαλούν.

Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά, τους τεχνίτες της ΔΕΔΔΗΕ που δούλεψαν για πολλές ώρες και κάτω από αντίξοες συνθήκες, για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο νησί και όλους τους χειριστές των μηχανημάτων που βοήθησαν στην διάνοιξη των δρόμων. Επίσης όσους βοήθησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην προμήθεια των αναγκαίων αγαθών σε κατοίκους αποκλεισμένων οικισμών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιξοότητες που περάσαμε, απέδειξαν ότι το σημαντικότερο όπλο απέναντι στις όποιες δυσκολίες είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων. Εκεί που δεν έφτασαν τα μηχανήματα και ο ηλεκτρισμός, η ανθρωπιά κατάφερε να μας “ζεστάνει”.



Share on Google Plus

0 Σχόλια: