1η Ειδική Συνεδρίαση Δημοτικού ΣυμβουλίουΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΚΟΙΝΟ ΤΗΝΙΩΝ

Κυριακή, 7 Σεπτέμβρη 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η 1η ειδική συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τήνου σχετικά με
1. την εκλογή Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου (Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα) για δυόμιση έτη (1-9-2014 / 5-3-2017).
2. την εκλογή μελών Οικονομικής επιτροπής για δυόμιση έτη (1-9-2014 / 5-3-2017)
3. την εκλογή εκπροσώπων του Δήμου, στην Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Σχετικά με το προεδρείο, η τοποθέτηση της δημοτικής μας συμβούλου ήταν η παρακάτω:

Ο Καλλικρατικός νόμος στρεβλώνει τον θεσμό της ισοπολιτείας συγκεντρώνοντας εκτελεστικές εξουσίες στον θεσμό του δημάρχου και του προέδρου. Το προσωποπαγές αυτό σύστημα απαξιώνει την συμμετοχή των δημοτών που σταδιακά αποστασιοποιούνται από τους θεσμούς.

Παρά την προσήλωσή μας στην άποψη ότι η λήψη αποφάσεων θα πρέπει να γίνεται με την διεξαγωγή λαϊκών συνελεύσεων όπου η ημερήσια διάταξη θα καθορίζεται από τις πραγματικές ανάγκες του συνόλου με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, κατανοούμε πως μέσα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο οφείλουμε να πάρουμε θέση για τα όργανα στα οποία περιορίζονται οι αρμοδιότητες αυτές.

Για το λόγο αυτό πιστεύουμε πως ο ιδανικός υποψήφιος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο του, θα πρέπει να είναι συναινετικός και ευρύτερα αποδεκτός, να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και την δημόσια περιουσία και να αντιλαμβάνεται τους δημότες ως συνδημότες.

Δεν πιστεύουμε πως κάποιος από την πλειοψηφούσα παράταξη, συγκεντρώνει περισσότερο ή λιγότερο αυτά τα χαρακτηριστικά οπότε ψηφίζουμε λευκό και περιμένουμε από όποιον λάβει τη θέση, με υψηλό αίσθημα ευθύνης των δημοκρατικών διαδικασιών που υποκαθιστά να έχει ως κύριο μέλημα να εντάξει στις διαδικασίες, συμμετοχικές πρακτικές.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανέδειξαν τους εξής
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου: Σιώτος Ιωάννης, έλαβε 19 ψήφους σε σύνολο 20
Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου: Γκίζης Νικόλαος, έλαβε 20 ψήφους σε σύνολο 20
Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου: Αλβέρτη – Κουσουνάδη Μαρούλα, έλαβε 18 ψηφους σε σύνολο 20

Σχετικά με την οικονομική επιτροπή, έγινε πρόταση από τον αρχηγό της δημοτικής παράταξης “Τολμάμε Μαζί” να είναι η δημοτική μας σύμβουλος υποψήφιο αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής την οποία και αποδέχθηκε με την παρακάτω τοποθέτηση:

Η διαχείριση των οικονομικών του δήμου και η κατανομή των δημοσίων επενδύσεων δεν θα έπρεπε να γίνεται σε επίπεδο μιας κλειστής ολιγομελούς επιτροπής. Σε ιδεατές συνθήκες, την αρμοδιότητα αυτή θεωρούμε ότι πρέπει να την έχει το σύνολο των δημοτών μέσω μίας μορφής συμμετοχικού προϋπολογισμού. Η ισχύουσα νομοθεσία περιγράφει ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο οικονομικής διαχείρισης το οποίο βρίσκουμε παράλογο, εντούτοις, καταθέτουμε δύο προτάσεις οι οποίες εναρμονίζονται με τον κανονισμό ενώ ταυτόχρονα διατηρούν την κατεύθυνση της συμμετοχής.

1. Δεχόμαστε την πρόταση για την υποψηφιότητα ως αναπληρωματικό μέλος της οικονομικής επιτροπής.

2. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 8 του σχεδίου κανονισμού λειτουργίας της οικονομικής επιτροπής, επιτρέπεται η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεών της. Αιτούμαστε την κάλυψη όλων των συνεδριάσεων της οικονομικής επιτροπής από το τηλεοπτικό κανάλι του δήμου, για την πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών.

Στην συνέχεια ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας πήρε τον λόγο και επιδοκίμασε την δεύτερη πρόταση σχετικά με την τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την οικονομική επιτροπή ήταν:

Τακτικά μέληΈλαβαν Σύνολο
Ορφανός Σίμος - -
Αλοιμόνου Ευγενία 18 20
Απέργης Ιάκωβος 16 20
Οριάνος Φίλιππος 15 20
Ψάρρος Κώστας 15 20
Αμοιραλής Φραγκίσκος 19 20
Κροντηράς Παναγιώτης 18 20

Αναπληρωματικά μέλη (η κατάταξη των ισοψηφησάντων προέκυψε μετά από κλήρωση)


Έλαβαν Σύνολο
Βιδάλης Κώστας 18 20
Βιδάλη Ειρήνη 18 20
Τζες Γιώργος 18 20
Ξενόπουλος Αντώνης 11 20
Αλβέρτη – Κουσουνάδη Μαρούλα 11 20

Σχετικά με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήταν:


Έλαβαν Σύνολο
Ορφανός Σίμος - -
Αλοιμόνου Ευγενία 12 13
Αρμάος Παντελής 13 13
Από την πλειοψηφία:

Από την μειοψηφία:


Έλαβαν Σύνολο
Κροντηράς Παναγιώτης 7 7Το Κοινό Τηνίων θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ενημέρωσης και θα συνεχίσει να αξιολογεί ως σημαντικότερη υποχρέωση και δικαίωμα των συνδημοτών μας την συμμετοχή. Συνεχίζουμε να καλούμε όλους να συμμετέχουν με την παρουσία τους στα δημοτικά συμβούλια και στις επιτροπές καθώς και να εμπλέκονται κατά το δυνατόν σε κάθε δημοτική δραστηριότητα πιέζοντας προς την κατεύθυνση της άμεσης δημοκρατίας.


Share on Google Plus

0 Σχόλια: