Δελτίου Τύπου 13 Μάη 2014



        Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση
                 Κοινό Τηνίων
Συμμετοχή - Αλληλεγγύη - Διαφάνεια
Τρίτη, 13 Μάη 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κάτω τα χέρια από τις παραλίες! 

Με νομοσχέδιο - τέρας που τιτλοφορείται «Οριοθέτηση, διαχείριση, προστασία αιγιαλού και παραλίας», το υπουργείο οικονομικών αποδεικνύει ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει ως στόχο να καταργήσει όποιο νομικό περιορισμό έβαζε την έννοια του δημόσιου συμφέροντος πάνω από τα κέρδη του κεφαλαίου και να ανοίξει το δρόμο για μία άνευ προηγουμένου καταστροφή του περιβάλλοντος.

Με το νέο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα πλήρους παραχώρησης των παραλιών σε ιδιότητες και αποκλεισμού επί της ουσίας της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτές, καθώς καταργούνται όλοι οι περιορισμοί στην έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί στους ιδιώτες για εκμετάλλευση, ενώ δεν υπάρχει πλέον καμιά αναφορά στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό.

Πιο συγκεκριμένα :
  1. Αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί σε απλή χρήση.
  2. Αίρονται όλες οι αναφορές στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό, καθώς και η απαγόρευση της παραχώρησης της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
  3. Διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών από ιδιώτες για επιχειρηματικό σκοπό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι παράκτιες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας μπορούν να επεκτείνουν μόνιμα τις εγκαταστάσεις τους στη ζώνη από την παραλία έως και τη θάλασσα.
  4. Επιτρέπεται η επιχωμάτωση (μπάζωμα) θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις ή έχει εγκριθεί ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ (ειδικά σχέδια χωρικής ανάπτυξης δημοσίων ή ιδιωτικών ακινήτων).
  5. Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών (έναντι οικονομικού ανταλλάγματος) που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία, που χρησιμοποιούνται όχι για κατοικία, αλλά για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Στην Ελλάδα των μνημονίου, ακόμα και ένα μπάνιο στη θάλασσα για τους πολίτες πρέπει να είναι πολυτέλεια και να πληρώνεται αδρά. 

Για μια ακόμα φορά ξεπουλούν την περιουσία του τόπου μας στα μουλωχτά χωρίς ενημέρωση των πολιτών με ολιγοήμερη δήθεν διαβούλευση και εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Γράφουν στα παπούτσια τους πολίτες της χώρας, την νησιωτικότητα, το σύνταγμα αυτής της χώρας. Μοναδικό τους μέλημα τα συμφέροντα των εντολέων τους.

Καθήκον όλων μας είναι να υπερασπιστούμε το Δημόσιο χαρακτήρα των αιγιαλών και των παραλιών.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι σε όποια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του αιγιαλού και των παραλιών και ζητάμε την άμεσα απόσυρση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση, προστασία αιγιαλού και παραλίας» που νομιμοποιεί αυθαίρετες επιχειρήσεις και επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση, το χτίσιμο και το μπάζωμα των παραλιών μας από εταιρίες και ιδιώτες, ως απόλυτα αντισυνταγματικό. Υπερασπίζουμε την προστασία του δικαιώματος των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή, την προστασία του φυσικού πλούτου της Ελλάδας.

Οι Παραλίες και οι θάλασσες ανήκουν σε όλους μας!


Share on Google Plus

0 Σχόλια: