Κοινωνική Αλληλεγγύη


Κοινωνική αλληλεγγύη σε αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες πολιτών ή μεμονωμένων ατόμων που βιώνουν ποικίλες μορφές δυσχέρειας (ανεργία, φτώχεια, υποβάθμιση ποιότητας ζωής, ρατσισμό).

Στην ανθρωπιστική κρίση που ζούμε ο δήμος πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα του δημότη.

Πρέπει λοιπόν να «συνδέσουμε» τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη με τις υπηρεσίες.

Αυτό θα γίνει με την πλήρη καταγραφή των αναγκών του νησιού μας. Πόσοι είναι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη ?(γέροντες στα χωριά, ΑΜΕΑ, άνεργοι, παιδιά που χρήζουν ειδική αγωγή, γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά, μετανάστες χωρίς δουλειά κτλ.).

Απαραίτητη λοιπόν είναι η ανάπτυξη της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου για να υποστηριχτούν τα άτομα με ανάγκες που προαναφέραμε.

Να ιδρύσουμε ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας για την στήριξη των ευπαθών αυτών ομάδων , σε σύνδεση με την μονάδα ψυχικής υγείας και σε συνεργασία με το κοινωνικό φαρμακείο, στελεχώνοντάς το με εθελοντές και μεταμορφώνοντας το σε κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο. Χωρίς καμία διάκριση,δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγήσε όλους τους ανασφάλιστους και κοινωνικά αποκλεισμένους, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας, επιδιώκοντας και πιέζοντας την πολιτεία να εξασφαλίσει δωρεάν την αναγκαία κατά περίπτωση, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, νοσηλεία και αποκατάσταση.

Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε δίκτυα αλληλεγγύης που σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης από τον δήμο και που θα αφορούν την σίτιση , την περίθαλψη, την ασφάλιση (ανασφάλιστοι ΟΑΕΕ , άποροι κτλ.), νομική κάλυψη (κατασχέσεις , ενδοοικογενειακή βία κτλ.), αίμα, αιμοπετάλια και οτιδήποτε άλλο αφορά την καθημερινότητα του δημότη. Αυτά τα δίκτυα θα μπορούν να στελεχώνονται από εθελοντές, να βοηθούνται από τις υπηρεσίες του δήμου και την ψηφιακή τεχνολογία.

Είναι απαραίτητη η δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου. Είναι σημαντικό να μην δημιουργείς επαίτες αλλά αξιοπρεπείς πολίτες (δηλαδή να δίνεις την δυνατότητα στον πολίτη να ψωνίσει, να μαγειρέψει και όχι να σταθεί σε μια ουρά συσσιτίου έτσι ώστε να τον κάνεις να ανήκει στον κοινωνικό ιστό).

Ο δήμος θα διαθέσει χωράφια, ανεκμετάλλευτα για την δημιουργία κοινωνικού περιβολιού στο οποίο θα καλλιεργούν πολίτες που δεν έχουν δικό τους καλλιεργήσιμο χωράφι με μοναδική υποχρέωση να προσφέρουν ένα μέρος της συγκομιδής τους στο κοινωνικό παντοπωλείο. Ο δήμος θα παρέχει δωρεάν νερό.

Μεγάλη πρόκληση για όλους μας είναι να αναπτύξουμε τοπικό ανταλλακτικό νόμισμα με το οποίο, αλληλέγγυα οι άνεργοι θα μπορέσουν να επανέλθουν στην αγορά και να προσφέρουν στην οικογένειά τους τα απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Απαραίτητο είναι να γίνει μια επιτροπή στο νησί μας και να αλλάξει το καθεστώς των βιβλιαρίων απορίας που μέχρι τώρα εγκρίνονται ή απορρίπτονται από την Σύρο, επίσης η διαχείριση των προνοιακών επιδομάτων πρέπει να τα γίνεται από τον δήμο μας, όπως ορίζει ο νόμος και όχι από την Σύρο όπως γίνεται τώρα.

Έχοντας κοινά συμφέροντα και στόχους θέλουμε την συμμετοχή των δημοτών μας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα μας, σε μια περίοδο που αυξάνεται η ανεργία και η φτώχεια.

Με συμμετοχή και αλληλεγγύη μπορούμε να βοηθηθούμε όλοι μας.

Ανάπτυξη της κοινωνικής μέριμνας στο νησί μας. Με έναν κοινωνικό λειτουργό στον δήμο και έναν κοινωνικό λειτουργό στο Βοήθεια στο σπίτι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν.

Στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών πρέπει να γίνει άμεσα και οι ήδη υπάρχοντες να ενθαρρυνθούν ώστε να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες.

Άλλες προτάσεις είναι
  • Ένα εργαστήρι για ΑΜΕΑ και απομονωμένους συνανθρώπους μας που θα μπορούν να απασχολούνται και να έχουν έναν σκοπό ζωής.
  • Ανάπτυξη των συνεταιρισμών στο νησί, παράδειγμα συνεταιρισμός γυναικών, ηλικιωμένων, μικροπαραγωγών, παραδοσιακών ή ιδιαίτερων προϊόντων κ.τ.λ.
  • Κοινωνικό φροντιστήριο, σε συνεργασία με το κομμάτι της παιδείας.
  • Στήριξη περιφερειακών ιατρείων σε συνεργασία με το κομμάτι της υγείας.
Share on Google Plus

2 σχόλια:

  1. Διαβάστε και τις προτάσεις που γράψαμε για να αποτελέσουν τη βάση για το προγραμμα της ΚΕΠ-ΟΣΑ την νέας δημοτικής κινησης στην Πάρο που λειτουργεί με πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την δική σας κίνηση.
    http://keposa.gr/omades-ergasias/allileggyi-pronoia/protaseis-allilleggii-pronoia/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστα σε ευχαριστουμε πολύ. Καλή επιτυχία και καλή δύναμη.

    Αυτό που πρέπει να προσθέσουμε στην Κοινωνική Αλληλεγγύη είναι μια τράπεζα χρόνου. Εκεί θα μπορούν να ανταλλάσσουν υπηρεσίες χωρίς την παρουσία χρημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή